Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Kulki proteinowe własnej produkcji

Zwiń
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
nowy post

    #16
    Co sądzicie o gotowych mixach firmy Massive Baits?

    Komentarz


      #17
      Zamieszczone przez Dawid Jegierski Zobacz posta
      Panowie ponieważ chce zacząć własna produkcje, wiem ze potrzebuje rollera, pistoletu Fila, oczywiście składników, skrzynek do suszenia, wiaderek lub opakowań do przechowywania i coś do parowania kulek i do ich zakonserwowania. Co polecacie taniego do parowania, do przechowywania kulek i jaki składnik do konserwacji i jak go dawkowac?
      Po skrzyneczki do suszenia udaj się do najbliższej biedronki i wyczaj te po rzodkiewkach czy jakaś pusta/prawie pusta nie leży. Pracownicy je wyrzucają wiec jak zapytasz czy możesz sobie zabrać to na bank Ci pozwolą co do gotowania to też dużo czytałem opinii że tracą walory smakowe wiec ja np. używam parowaru ale to dodatkowy koszt wiec z braku laku gotować też można jeśli dopiero zaczynasz nie inwestuj w to dużo bo nie wiesz czy za miesiąc nie stwierdzisz że wygodniej kupić kulki... zrób parę kg i dopiero zacznij inwestować na początek wystarczy kupić tylko roller i specjalną końcówkę która w połączeniu z maszynką do mielenia daje idealne wałeczki ja do konserwacji używam kupnego konserwantu ale glikol też podobno daje rade

      Komentarz


      • Dawid Jegierski
        Dawid Jegierski skomentował
        Editing a comment
        Dzięki bardzo!!! A ile dajesz tego kupnego konserwantu?

      #18
      Wg zaleceń na etykiecie. Na moim mam takie : Dawkowanie: 50-70 ml na 1 kg mixu.

      Komentarz


        #19
        Tylko na owocowe starczy powiedzmy a na rybne np ze szprotą to będzie zbyt mała ilość . Glikol w połączeniu z gliceryną albo słodzikiem sporo taniej wychodzi niż karpiowy konserwant

        Komentarz


          #20
          Najważniejszym pytaniem jest w jakim czasie chcemy zużyć nasze kulki. Bo zakładając ze robimy kulki w miarę możliwości na bieżąco tj. np raz na 2 msc. jesteś w stanie zejść z ilością konserwantu znacznie poniżej tych ogólnie przyjętych 100ml/1kg. Zawsze pozostaje jeszcze mrożenie ale do tego trzeba mieć trochę wolnego miejsca w zamrażarce. Nie ma chyba większego sensu robienia "wiecznych" kulek jeśli robimy je samodzielnie bo wykulanie kilku kilo przy odrobienie wprawy to tak naprawdę parę godzin. A tak jak pisze Ra Seth konserwant karpiowy rożni się tym od glikolu że ma ładną nalepkę jakiegoś topowego producenta i ileś kroć zawyżoną cenę

          Komentarz


            #21
            Glikol jest bardzo dobrym konserwantem do kulek,dozowanie u mnie to 5ml na jedno jajko przy mixsie rybnym,3ml przy owocowym.

            Komentarz


              #22
              Chce narazie zrobić kule na gotowym mixie, żeby zobaczyć sobie jak to idzie wgl wiec zacznę od łatwizny, polecicie jakiś fajny ?

              Komentarz


                #23
                Zamieszczone przez Dawid Jegierski Zobacz posta
                Chce narazie zrobić kule na gotowym mixie, żeby zobaczyć sobie jak to idzie wgl wiec zacznę od łatwizny, polecicie jakiś fajny ?
                CC Moore live system

                Komentarz


                  #24
                  Naszło mnie ostatnio na owoce leśne

                  Komentarz


                    #25
                    Sezon trwa dwa miesiące za granicą na banicji ale wróciłem a z racji, że trochę pada i od 17 brania nie było to cyk fotka śmierdzących frykasów

                    Komentarz

                    Pracuję...
                    X